Paradox

A biztonságos otthon kulcsa: a hatékony vagyon- és betörésvédelem - 1. rész

 

Otthonunk és családunk biztonságban tudása mindennél fontosabb. Bármekkora ingatlanunk legyen, a lakásbiztonság kérdése mindannyiunkat érint. Otthonunk külső és belső biztonsága, valamint az értékeink illetéktelen behatolóktól történő megóvása a legfontosabb szempontok a vagyonvédelem és a biztonságtechnika kiépítésének megtervezése közben, és az ehhez szükséges eszközök kiválasztásakor. Hogyan tudhatjuk magunkat szinte száz százalékosan biztonságban?

A vagyonvédelem fontossága

Vagyonvédelem. Komolyan hangzik és komolyan is kell venni: értéktől függetlenül a személyes tárgyaink birtoklásához csak nekünk van jogunk, a miénk, a magánügyünk, a megszokásaink és a napi rutinunk fontos részét képezik. Ebből adódóan egy esetleges betörés nemcsak anyagi, hanem érzelmi kárral is járhat. Részben azért, mert ilyenkor a betörő megsérti az intim szféránkat, és gyakran pótolhatatlan személyes tárgyakban, emlékekben tesz maradandó kárt vagy tulajdonít el. Ami egyeseknek jelentéktelen tárgy, az mások számára komoly vagyoni vagy eszmei értékkel bírhat. 

Kik vannak veszélyben?

A válasz egyszerű: bárki és mindenki. Érdekességként és nyomatékosításként erősítsük meg ezt az állítást: az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatása szerint körülbelül kétpercenként történik Magyarországon vagyon elleni bűncselekmény, és ezek közül minden hatodik eset betöréses lopás. Ez évente csaknem 43 ezer betörést jelent, ami elgondolkodtató. A kutatás hét magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben 139 betöréses lopás miatt jogerősen elítélt fogvatartott megkérdezésével zajlott, nagy részben az ő tapasztalataik és preferenciáik feltérképezésével.

Milyen a jó riasztó?

Elsőként a személyes biztonságunkat és kényelmünket is jól kiszolgáló riasztórendszerrel szembeni elvárásainkkal kell pontosan tisztában lennünk. Törekednünk kell arra, hogy biztonsági berendezésünk minél inkább alkalmazkodjon az életvitelünkhöz és a szokásainkhoz. Új ingatlan esetében, ahol még nem élünk életvitelszerűen, ezt nehéz meghatározni, időt kell fordítani arra, hogy elképzeljük és körvonalazzuk a mozgásainkat és a főbb tartózkodási helyeket. A jól meghatározott igények fél sikert jelentenek.  Nézzük, mely szempontokat célszerű figyelembe venni egy riasztórendszer tervezése és kiválasztása során:

 Válasszunk ismert, referenciákkal már rendelkező márkát, mint például a Paradox (pl. Paradox riasztó rendszer), a DSC, Jablotron vagy a Satel. Válasszunk olyat, amely számunkra fontos funkciókkal rendelkezik, ilyen lehet például a nagy méretű érintőképernyő vagy a Paradox lakásriasztó applikációs elérésének lehetősége. 

Az informatika térhódításának napjaiban egyre több gyártó törekszik arra, hogy termékét okoseszközök applikációjából is elérjék a felhasználók. Szinte az összes cég előrukkolt már valamilyen megoldással. A legkényelmesebb változat kiválasztásában vagyonvédelmi  kivitelezők nyújthatnak hatékony segítséget.

Az érzékelők és a lakásriasztók kiválasztásakor legyünk körültekintőek. Egy „normál”, átlagos lakótérbe ne tervezzünk speciális szenzorokat (pl. mikrohullámú, vagy többelemű, összetett működésű eszközöket), mert az adott helyszín szempontjából felesleges a használatuk. Kerülendő a másik véglet is; ha az adott térben dinamikus hőváltozások fordulnak elő - pl. nagy ablakfelületekkel körülvett, légkondicionálóval ellátott helyiségek, akkor ne spóroljunk a professzionális érzékelőkön.  

Speciális mozgásérzékelőt igényel a háziállatok kiküszöbölése is.  

Ha élesített riasztórendszer mellett bezárva hagyjuk a házi kedvencünket, gondoskodjunk a megfelelő - kisállat immunis (pet immunity) mozgásérzékelőről, amellyel a téves riasztások elkerülhetők. Ugyanez vonatkozik egy huzatos melléképület védelmére is. Fontos tehát, hogy biztonsági riasztórendszerünk minden elemét a körülményeknek megfelelően válasszuk meg.

Mi vonzza a betörőket?

Az OKRI kutatása szerint sok esetben nem rettenti el a betörőket, ha egy ingatlant vagyonvédelemmel láttak el: a tolvajok ugyanis bíznak benne, hogy ezekben az otthonokban nagyobb értékekre bukkanhatnak.

A betörők „kedvenc típusa” az új építésű kertvárosi ingatlan, ám mint kiderült, ezek az épületek gyakran nem is rendelkeznek vagyonvédelmi biztonsági rendszerekkel, ami meglehetősen vonzó célponttá teszi őket.

Elitélt

Kép: https://prisonjobs.blog.gov.uk/2018/10/04/changing-the-way-we-manage-prisoners/

 A 139 elítélttel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy általában az alábbi hat szempont dominál egy célpont kiválasztásánál:

● lehetséges szemtanúk jelenléte;

● potenciális otthontartózkodók;

● riasztó megléte;

● könnyű-e a bejutás az ingatlanba;

● kutya jelenléte;

● menekülési lehetőségek.

Az új építésű kertvárosi ingatlan után a sorházakat preferálják a betörők, illetve a tanyasi környezetben található épületeket. A gyakori betörések ellenére a bérházakat már kevésbé kedvelik, de az erre specializálódott tolvajok egy sor elterelő és megtévesztő tevékenységet is képesek bevetni (például táblákat helyeznek ki), ha be akarnak jutni egy ingatlanba. Legkevésbé a lakótelepek jelentenek potenciális zsákmányforrást. Természetesen betöréses lopás ott is előfordulhat, hiszen a megélhetési bűnözők számára a legkisebb érték is célpont. A statisztikára támaszkodva is látszik, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a paneles lakónegyedekben a betörések száma.

Kritikus és gyakori betörési időszakok

Figyeljünk oda, hogy távollétünkben kivel és milyen információt osztunk meg az otthonunkról. Gyakrabban tapasztalható vagyon ellen elkövetett bűncselekmény, betörés például:

● a nyári időszakban, amikor a nyaralók meggondolatlanul képeket osztanak meg a közösségi oldalukon;

● ünnepek idején megsokszorozódik a betörések száma, rengeteg a betörés augusztus 20-án;

● karácsony környékén, amikor sokan utaznak el vagy családlátogatáson vannak;

● és a meghatározott rend szerint élő családok esetében nagyobb esélye van a betörésnek, hiszen kifigyelhető szokásaik kedveznek a tolvajoknak.

 

Folytatjuk...