Paradox

Hogyan válasszak

Vagyonvédelmi rendszer választó segédlet

A riasztórendszer vagyon- és életvédelmi feladatokat lát el. Nem mehetünk csak úgy be egy riasztóboltba és vásárolhatjuk meg azt!

Az első és legfontosabb, hogy tájékozottan tudjon döntést hozni a modern és költséghatékony megoldások ismeretében.

Legyen tisztában a riasztórendszer struktúrájával, hogy miből is épül fel!

Tájékozódjon a biztonságtechnikai, távfelügyeleti kivonuló szolgálatok által biztosított lehetőségekről.

Gondolkodjon el annak lehetőségén, hogy riasztójával vezérlési feladatokat is megvalósíthat; képzelje el, mennyivel teheti kényelmesebbé életét, ha riasztórendszere együttműködik a garázskapuval, a motoros redőnnyel és még akár a fűtési rendszerrel is.

Olyan vagyonvédelmi rendszert építtessen ki, ami az Ön igényeinek  leginkább megfelel és ne olyat, amit a szomszédban lát, vagy fel akarnak Önnek szerelni!

Otthonában, cégénél, nyaralójában és idős hozzátartozóinál, akiket szeretne biztonságban tudni, kiépíttethet vezeték nélküli, vezetékes és a kettő kombinációjával hibrid riasztó rendszert egyaránt.


ITT segítünk megtalálni a megfelelő riasztórendszert és a megfelelő kivitelezőt.


Milyen vagyonvédelmi rendszert válasszon – Mire figyeljen – Hogyan működik…

Összefoglaló információs anyagunkat azért írtuk, hogy segítsünk eligazodni azoknak, akik új riasztórendszert szeretnének, vagy elavult riasztórendszerük felújíttatásán, bővítésén gondolkodnak.

Segítünk Önnek, hogy riasztórendszeréhez megfelelő kivitelezőt és távfelügyeletet találjon, és információink segítségével tájékoztatást kapjon arról, hogyan is kezdjen bele egy riasztórendszer kiépíttetésébe.

Nem csak az a kérdés ma már, hogy „Milyen lakásriasztót vegyek?”

Vagyonvédelmi rendszert megrendelni két perc alatt is lehet. Körültekintően választani és azt kialakíttatni, úgy felprogramoztatni, hogy az Önnek és szeretteinek is a legmegfelelőbb legyen, kicsivel több időt igényel, de segítünk Önnek ebben.

A riasztórendszer házilagos szerelése és átalakítása felelőtlenség!
Informáljuk Önt a lehetőségeiről, valamint szakképzett vagyonvédelmi rendszer kivitelezőket ajánlunk. Látogasson el a kivitelező keresőre!
• Megtudhatja, hogy milyen elven működnek a riasztórendszer elemeit alkotó érzékelők; hogyan és milyen környezetben célszerű és költséghatékony az egyes szenzor típusok alkalmazása.
• Informáljuk Önt házvezérlési megoldásokról, így Okos Otthon funkciókkal bővítheti rendszerét. Bemutatjuk a riasztórendszer által vezérelhető külső egységeket: motoros kapukat, ablakokat, redőnyöket, világítást és bármilyen, indítható bemenettel rendelkező, elektromos berendezést.
• Ismertetjük a riasztórendszer távvezérlési lehetőségeit a távirányítóktól a mobil applikációig a PARADOX termékein keresztül.

Biztonságtechnikai szenzorok

A riasztórendszer lehet PARADOX, Jablotron, Satel, Honeywell, Bosch, Siemens, Texecom Premier vagy DSC márkájú is, de mozgásérzékelő biztosan van a rendszerben.

A mozgásérzékelőt sokan nevezik „szem”-nek. A modern, jó minőségű mozgásérzékelők olyan pontosan érzékelnek, hogy valóban olyan, mintha látnának. Ezt Ön is kipróbálhatja. Nagyon sok helyen lehet mozgásérzékelővel találkozni. Az érzékelőn kigyulladó, színes LED jelzi azt, amikor az érzékelő mozgást érzékel. Figyelje meg, hogy milyen érzékeny egy ilyen eszköz úgy, hogy kisebb mozdulatokat tesz előtte és figyeli a LED fényét.

A legelterjedtebb mozgásérzékelők hőt érzékelnek és nem mozgást!
Egyre esztétikusabb és kis méretekkel bíró eszközök jelennek meg a piacon, melyeket a kivitelező a nyílászárók irányába fordítva fog a falra felszerelni fúrással, még akkor is, ha vezeték nélküli érzékelőről van szó. Sok-sok szenzor kapcsolódik a központhoz, amelyek lehetnek mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, füst- és vízérzékelők. Kültéri védelem esetén alkalmazhatunk infrasorompókat, radarsorompókat is. Értéktárolók, széfek, fegyverszekrények védelmének hatékony eszköze a rezgésérzékelő, ami pontosan jelzi, ha a szekrénybe fúrással, vagy vágással kísérelnek meg behatolni. Léteznek még hosszú kerítésfelületek esetében alkalmazható, kerítésre szerelhető, speciális érzékelők.

Mire figyeljünk a szenzorok felszereltetésekor?

Az érzékelők hátulja csapott – trapéz alakú – így a falra felhelyezve három irányba fordíthatja a kivitelező. A mozgásérzékelőknek jellemzően nem tartozéka az állítható infratartó, alkalmazása viszont nagyon hasznos. Lehetővé teszi az érzékelő pontos, a körülményekhez leginkább megfelelő beállítását. Ha átrendezünk egy helyiséget, vagy megváltozik a helyiség funkciója, könnyedén átállítható. Tisztasági festéskor, ha az érzékelő a hátlapjával a falhoz van csavarozva, még gondos körberagasztás esetén is legtöbbször festékes lesz. Ha tartón helyezkedik el az érzékelő, akkor annak körberagasztása is könnyebb, illetve, ha a felszerelés körülményei ezt megengedik és hozzáférünk, akkor ilyen céllal egyben levehető az érzékelő a falról.

Fontos! Az érzékelőt ne nyissuk ki anélkül, hogy az adott zónát kiiktattuk volna, mert riasztást fog okozni. A mozgásérzékelőket jellemzően a helyiségek sarkában, a nyílászárók irányában helyezik el a kivitelezők, ez sok helyen megfigyelhető.

Nyitásérzékelők

Fontos szerepet töltenek be, mert a betörő jellemzően a nyílászárón keresztül érkezik!

A nyitásérzékelők, mint minden PARADOX szenzor, vezetékes és vezeték nélküli változatokban érhetők el. A vezetékes nyitásérzékelő egyszerű és rendkívül hosszú élettartamú eszköz. Új ingatlan építése esetén a nyílászárók érzékelőkkel történő felszerelése még viszonylag egyszerű. Ilyenkor az amúgy is folyamatban lévő villanyszereléssel összehangolva, azok vezetékezése költséghatékonyan megoldható. Az ingatlan összes nyílászáróját érzékelőkkel ellátva, beszédes szakkifejezéssel élve, úgynevezett héjvédelmet alakíthatunk ki. Ez lesz rendszerünk első védelmi vonala.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy részlegesen (csak a nyílászárók) beélesített riasztórendszerünk védelme alatt szabadon mozoghassunk az épületben. Ilyenkor bármely ablak, vagy ajtó megnyitását a rendszer riasztással jelzi, így elkerülhető az észrevétlen behatolás.

Előfordult már, hogy kisgyermek hagyta el a házat felügyelet nélkül, és a riasztórendszer értesítette a szülőket erről!

A nyitásérzékelők számos formában és méretben léteznek annak érdekében, hogy minden nyílászáróhoz ki tudjuk választani a legmefelelőbbet. A modern PARADOX rendszerekben nem csak vezetékes, hanem többféle, vezeték nélküli változatban is elérhetők. Kivitelezőnktől kérhetjük felületszerelt és befúrható változatokban, fa, műanyag és fém nyílászárókhoz egyaránt. Nem jelentenek problémát az ipari és garázskapuk sem, ezekre szintén kapható megfelelő nyitásérzékelő.

A PARADOX rádiós nyitásérzékelői rendkívül keveset fogyasztanak. Az érzékelők elemei aktív használat mellett akár 3 évig is stabilan működnek. Lemerülés előtt az érzékelők jelzést küldenek a központnak, így értesítve az elemcsere szükségességéről minket és a távfelügyeletet is.


Riasztórendszer kezelőegységek

Kezelőegységek széles kínálatából válogathatunk, a rendszer méretének, a felhasználás módjának, vagy ízlésünknek megfelelően. Alapvetően gombos és érintőképernyős riasztó kezelők léteznek. A gombos változatok a legalacsonyabb árszinten kijelző nélkül, a gombok háttérvilágításával jeleznek vissza a felhasználónak. A kijelzővel rendelkezők szöveg, vagy ikonok formájában adnak információt a rendszer állapotáról, az érintőképernyős kezelők pedig ötvözik a funkcionalitást, a könnyű kezelhetőséget és az esztétikus megjelenést.

Javasolt legalább egy, kijelzővel rendelkező kezelőt rendszerbe illeszteni, ami jól érthetően kiírja az üzeneteket. Az érintőképernyős kezelők önmagukban is egy magasabb szintű a felhasználói élményt adnak, mert bőséges információval látják el a felhasználót: alaprajzon mutatják a riasztások helyét, képesek egyidejűleg kijelezni az érzékelők aktuális állapotát. Ezenfelül intuitív menürendszerüknek köszönhetően a gyerekek, vagy az idősebb emberek számára is könnyen kezelhetőek.

Egy rendszerhez több kezelőt is szereltethetünk, aminek segítségével a különböző ki- és belépési pontoknál élesíthetjük, hatástalaníthatjuk és kezelhetjük a riasztórendszert. A hagyományos, kijelző nélküli riasztó kezelőket költséghatékonysági okból kis rendszereknél ajánljuk, jellemzően legfeljebb 5–6 érzékelőből álló rendszerekhez. Az e fölötti rendszerméret és annak könnyű kezelése megkívánja legalább egy kijelzős kezelő használatát.

Ha olyan kezelőt szeretnénk, mely egyaránt esztétikus és nagy tudással is rendelkezik, akkor az érintőképernyős kezelők közül válasszunk. Ilyen a PARADOX TM50 és TM70 érintőképernyős kezelőegysége. Megrajzolhatjuk és feltölthetjük rá saját alaprajzainkat, egyszerűen állíthatunk be funkciókat, könnyen adhatunk a rendszerhez új felhasználókat vagy iktathatunk ki érzékelőket.

Az érintőképernyős kezelők digitális képkeret módba is kapcsolhatók, ami azt jelenti, hogy amikor éppen nem végzünk rajtuk műveletet, olyankor saját, feltöltött képeink lapozásával tehetik hangulatosabbá környezetünket. Cégépületekben, kiszolgáló egységekben felszerelve a cég logóját jeleníthetjük meg, vagy akár a menekülési útvonalat is mutathatják, mindkét felhasználási módra van példa.


Riasztóközpont

Avatatlan szemek elől elzárt helyen, de hozzáférhető módon kell elhelyezni. Elhelyezésének lehetőségein még a szakember megérkezése előtt gondolkodhatunk, de annak végleges helyét a megvalósíthatósági, illetve biztonsági szempontok fogják meghatározni. Egy körülbelül 30x30x10 cm-es, zárral vagy csavarral zárt fémdobozról van szó, amit érzékelővel védett térben fog elhelyezni a kivitelező. Jellemzően gardrób-szekrényben, spájzban, szerver szobában, WC-ben, a gépészetnél vagy a padlástérben kaphat helyet.
Akkumulátort tartalmaz, ami a rendszer szünetmentes tápellátását biztosítja áramkimaradás esetén, de pár évente cserélni kell. Ez biztosítja, hogy ha a betörő szándékosan lekapcsolja a villanyórát, rendszerünk akkor is üzemképes marad, a védelmi funkcióit – méretezésétől függően – akár napokig is ellátja. Nagyobb rendszerek esetében, nagyjából 10–15 darabos érzékelőszámtól felefelé szükséges lehet kiegészítő szerelődoboz felszerelése, amiben helyet kaphat még egy kiegészítő tápegység, zónabővítő és külső berendezéseket vezérlő egység, illetve kiegészítő akkumulátorok. A riasztóközpont doboza a külső, mechanikus behatások ellen is védett, burkolatának eltávolítása esetén – ugyanúgy, mint az érzékelők – riasztás történik. De ettől függetlenül is – érzékelővel védett térben kell elhelyezni.


A szirénák

A kültéri szirénák jól látható elhelyezésük révén tudatják a külvilággal, hogy az ingatlan riasztórendszerrel védett. Kültéri hang- fényjelzőnek is nevezzük, mert riasztáskor nem csak hang, hanem fényjelzést is ad. Ez segít annak gyors behatárolásában, hogy melyik ingatlanban történt riasztás.   
A kültéri szirénák telepíthetők oly módon is, hogy egy riasztás megtörténte után annak villogó fénye a rendszer kikapcsolásáig egyfolytában villogjon, akkor is, ha a szirénahang már elhallgatott.
Ezáltal bármiféle kiegészítő kommunikációs útvonal (távfelügyelet, applikáció) nélkül is értesülhetünk arról, hogy az ingatlanunkban betörés történt, még mielőtt belépnénk oda.

HA HAZAÉRKEZÉSKOR VILLOG, SOHA NE MENJÜNK BE mert még bent lehet a betörő!

A kiérkező távfelügyelet dolgát is megkönnyíti ez a funkció, ez alapján gyorsabban tud intézkedni. Több oka is lehet annak, ha a kültéri sziréna villog. Ez lehet egyéb funkció következménye is, de a fenti figyelmeztetést vegyük nagyon komolyan!

Beltéri szirénát is ajánlott felszereltetni, mert elzavarja a behatolót. A beltéri szirénák kicsik, de nagyon erős hangjuk van. A vajasdoboz méretű beltéri sziréna 100–120 dB hangerejével és magas frekvenciájával egyszerűen kizavarja a behatolót. Elhelyezését a kivitelező fogja meghatározni, ami lehetőség szerint az ingatlan rejtett, de az akusztikát nem korlátozó részén kell, hogy történjen.  


Mikor riaszt a riasztó?

•    Ha a rendszer bármely kábelét szabotálják, eszközt csatlakoztatnak rá, árammal terhelik, vagy elvágják.
•    Ha a rendszer bármely érzékelőjét – beleértve a szirénákat is – eltávolítják a faltól vagy burkolatát kinyitják.
•    Ha kinyitják a riasztóközpont ajtaját.
•    Ha bármilyen formában szabotálják a rádiós eszközöket (eltávolítás, letakarás).
•    Ha megnyomunk egy pánikgombot. Ez lehet távirányító, vagy vagy a kezelőn egy gomb kombináció.
•    Nem meglepő módon, ha beriasztott állapotban behatoló érkezik.


Vezetékes riasztórendszer Vezeték nélküli riasztórendszer – Hibrid riasztórendszer

Fontos, hogy a központi egység és a szenzorok hozzávetőleges távolságát még a kivitelezés előtt felmérjük. Ezen információ segíti a kivitelezőt az ajánlat készítésében, mert ennek birtokában a tervezés korai szakaszában meghatározhatók a kiépíthető rendszer fizikai keretei.

Vezetékes távolságokat a falsíkon értjük, a vezeték nélküli távolságokat pedig légvonalban. Így lehet például egy 20 m-es vezetékes távolság – vezeték nélkül 5 m!

A vezetékes riasztórendszer adta előnyöket leggyakrabban új épületek esetében élvezhetjük, amihez kedvező ár és alacsonyab fennatrtási költség társul.
Meglévő épületek riasztórendszerének utólagos kiépítésekor választhatunk vezetékes megoldást is, de a kivitelezés költségei magasabbak lesznek a vezeték nélküli rendszerek költségeinél. Utólagos rendszer kiépítésénél számolnunk kell azzal, hogy ha a meglévő, falban elhelyezkedő csövekben nem vihetők el a riasztórendszer kábelei. A kivitelezőnek emiatt más megoldásokat kell alkalmaznia. Falon kívüli kábelcsatornát szükséges ilyenkor alkalmazni, ami nem esztétikus, vagy vezeték nélküli szenzorokat telepíthet a kivitelező.

Utólagos rendszerbővítés esetén a vezetékes PARADOX riasztó központra is köthető vezeték nélküli érzékelő, bővítőegység segítségével! Így el is jutottunk a hibrid riasztórendszerekhez.

A hibrid – vezetékes és vezeték nélküli szenzorokat is tartalmazó – riasztórendszerek elsősorban olyankor kerülnek látótérbe, amikor műemlékvédelmi, esztétikai vagy technikai okból szükséges vezeték nélküli elemeket építeni a rendszerbe. Rendszeresen előfordul, hogy egy-egy eszköz vezetékes összeköttetésének kialakítása a központtal, költséghatékonyan nem, vagy egyáltalán nem kivitelezhető. Ilyen lehet például egy külső garázs, szerszámtároló, padlástér vagy kábelezési szempontból távol eső helyiség.

Vezeték nélküli rendszert alapvetően kábelezés költséghatékony kiváltására, külső épületek rendszerbe kapcsolására, akadályok áthidalására alkalmazunk. Ugyanakkor egyre növekvő igény mutatkozik az esztétikus – a belsőépítészettel harmonizáló – kivitelezés iránt.

A lakóterekben, irodákban egyre kevésbé elfogadott megoldás a falra csavarozott kábelcsatorna. Ezenfelül számos esetben fordul elő, hogy a hagyományos kábelezésnek a födémszerkezet, a tartó gerendák vagy egy már leburkolt terület állja útját. Ilyenkor óriási előny a PARADOX teljes vezeték nélküli rendszer palettája.


Miért szükséges a biztonságtechnikai távfelügyelet – kivonuló szolgálat alkalmazása?

A kivonuló szolgálat a riasztórendszer fontos eleme. Fogadja a riasztó jelzéseit, beleértve az esetleges hibaüzeneteket is, ezáltal nem csak védi, hanem felügyeli is rendszerünk megfelelő működését!
Nem csak a betörés elleni védekezés hatékony eszköze a távfelügyelet. Megtörtént eseteken keresztül illusztráljuk, hogy mi mindenben segíthet egy megbízható távfelügyeleti szolgálat.


Megtörtént esetek:

– „Kéthetes nyaralásunk ideje alatt kaptam a hívást a távfelügyelettől, hogy valószínűleg a villámlás miatt lekapcsolt a villanyóránk. Ha nem küldöm át a szomszédot, hogy kapcsolja vissza a megszakítót, 50 kg hús és fagyasztott étel ment volna tönkre, nem is beszélve az olvadás miatti károkról…”

– „Egyik hétköznap éjszaka megszólalt a riasztónk. Egyedül voltam otthon a gyerekekkel és nem mertem kimenni a hálószobából. Rettegtem. Azonnal felhívtam a távfelügyeletet, alig tudtam bemondani a jelszót az ijedtségtől. Már a híváskor tudtak a jelzésről és megnyugtattak, hogy a garázsban lévő érzékelő adott jelzést és a felém eső érzékelők nem érzékelnek mozgást; biztonságban vagyok. Amikor kiérkeztek átnézték az épületet és kiderült, hogy a kutya nyitotta ki az ajtót és ment le a garázsba…”    

– „Elhanyagoltuk a riasztó használatát és hónapokon keresztül nem kapcsoltuk be. Meglett az ára, mert egy éjszaka megpróbálták ellopni az autómat a garázsból. Felébredtünk a kutya ugatására és azonnal megnyomtam a pánikgombot a kezelőn. Szerencsésen úgy sikerült elijeszteni a betörőt, hogy még a szerszámait is hátrahagyta. A távfelügyeletnél próbáltam lemondani a riasztás, mondván a veszély elhárult – mégis kijöttek. (Állítólag a pánik jelzést még jelszóval sem lehet lemondani)…

Sorolhatnánk még a több évtized alatt meghallgatott történeteket, de inkább megadunk néhány fontosabb szempontot, ami alapján távfelügyeleti céget érdemes választani.

  • Minél közelebbi szolgáltatót érdemes választani a gyors kiérkezés biztosítása érdekében.
  • Felszerelt gépjármű parkkal és megfelelő kivonuló személyzettel rendelkezzen.
  • A távfelügyelet rendelkezzen megfelelő adatvédelmi rendszerrel és ezáltal megfeleljen az EU adat védelmi irányelveinek.
  • Rendelkezzen megfelelő felelősség-biztosítással.